Na fase 1 hebben we een proefvakantie gedaan in de Belgische Ardennen. Daar bleek al snel dat het plotselinge vermogensverlies die wij eerder hebben gehad geen incident was. Onderzoek wees uit dat dit een oververhittingsprobleem kon zijn en dat bij 115 graden de motor zich praktisch uitschakelt.

Gewapend met een aangesloten OBD gingen we op pad waar inderdaad bleek dat bij hogere belasting met volle bepakking de temperatuur snel opliep. Dit is niet te zien op de dashboard temperatuurmeter maar wel in de aangesloten OBD meter. En bij 115 graden inderdaad zonder waarschuwing geen vermogen. Dan schiet ook de dashtemp meter direct in het rood. Meestal deed zich dat voor bij 110km per op de snelweg. Bij offroad of binnenwegen was er geen probleem.
Wat was hier de oorzaak van. Op forums is er een hoop over te lezen, maar erg duidelijk wordt het niet. Het kan verschillende oorzaken hebben. Er worden wel een hoop lapmiddelen als oplossing genoemd maar dat is niet duurzaam. Het probleem was blijkbaar al bekend bij de vorige eigenaar, omdat er een extra elektrische ventilator was geplaatst achter de radiator. Volkomen nutteloos blijkt later.

Om één voor één vermoedelijke oorzaken uit te sluiten ben ik die gaan testen. Thermostaat was goed, radiator was niet verstopt. Deze was recentelijk vervangen door een nieuwe. EGR koeler was niet lek. Geen lekkage in het systeem. Dan de koppakking. Eerst een chemische test gedaan of er uitlaatgas in het koelwater kwam en en druktest gedaan. Geen resultaat.
Omdat de originele koppakking niet als beste wordt gewaardeerd en omdat er gevallen zijn waarbij het vervangen ervan de oplossing gaf, heb ik toch de cilinderkop er af gehaald. Daar bleek inderdaad dat er bij de voorste cylinder sporen waren van het waterkanaal naar de cilinder. ook de voorste cinlinderkopbout was geroest. Dit kan verklaren dat er hete gassen in het koelwater kwamen. Echter dan alleen in zwaar belaste situaties. Bij deellast was er geen issue. Veel verontrustender zijn de haarscheurtjes van cylinder 2 en 3 drie naar de klepzittingen. Wanneer deze in de kop doorlopen naar een waterkanaal kan bij hoge belasting de druk oplopen en lekkage ontstaan. Ook hier kans op oververhitting. Al met al niet goed. De gekozen oplossing zou een nieuwe koppakking zijn geweest als er geen haarschuurtjes in de kop zouden zitten. In deze situatie dus niet alleen een nieuwe koppakking, maar ook een nieuwe cilinderkop. Werk aan de winkel dus. Mooie kans om ook de EGR met inlaatkanalen en sensoren schoon te maken.

Het motorblok met de nieuwe cylinderkop. In het process gelijk de distributieketting, de geleiders en de spanner vervangen. Na deze grote inspanning liep de motor weer goed. Een lange proefrit met hoge snelheid bleef de temperatuur netjes rond de 80 graden. Extra ventilator niet geinstalleerd.
Tijdens onze reis naar het warme Italie, waarbij de auto vol beladen was, is de motor niet boven de 87 graden geweest. Job fixed 🙂

Fase 2 reparatie 110 – oververhitting

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *